Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοί είμαστε

                                          ΚΟΙ.Σ.Π.Ε  ΡΟΤΑ


 Λ. Βεργωτή 131, ΤΚ 28100, Αργοστόλι – Κεφαλονιά  Τηλ. 26710 22425 – Fax 26710 25994 
                                                          
                                                                            
                                   Αργοστόλι 17  Δεκεμβρίου 2012
                                      Ποιοι είμαστε……

                                             Κάλεσμα αλληλεγγύης….

            Κόντρα στα μπουρίνια της εποχής, εμείς συνεχίζουμε τη ρότα μας... Τη πορεία μας προς την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό και την υγεία. Διότι αν το να ζητάς βοήθεια δείχνει δύναμη, Να τη προσφέρεις δίνει χαρά!
            Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αυτονόητη μέριμνα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Άλλωστε σήμερα είναι πια αποδεκτό από όλους αποδεκτό ότι δεν υπάρχει υγεία χωρίς  καλή ψυχική υγεία.
            Οι άνθρωποι που νόσησαν ψυχικά έγιναν μάρτυρες και θύματα της περίφημης “Κρίσης” πολύ πριν από όλους. Για εκείνους που νόσησαν η απώλεια της ελπίδας για το μέλλον, ο αποκλεισμός, η κατάθλιψη, το άγχος, η φτώχεια φώλιασαν στη ζωή τους χωρίς να χρωστούν τίποτα. Δεν είχαν να παλέψουν μόνο με την ασθένεια τους. Είχαν να παλέψουν με τη θλιβερή κοινωνική εξορία που προκαλεί ο στιγματισμός. Ποιος θα κάνει παρέα με τον “τρελό”; Ποιος θα προσφέρει δουλειά στον “τρελό”; Ποιος θα νοιαστεί;

Εμείς οι “τρελοί” Κεφαλονίτες... 

Σαλπάραμε το 2000. Ούριος άνεμος και πολύ ελπίδα. Φτιάξαμε τον πρώτο μας συνεταιρισμό μέσα στον οποίο βρήκαν απασχόληση 15 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Με το παραδοσιακό καφενείο της Καμπάνας στο κέντρο του Αργοστολίου και το μποστάνι μας στην Γεωργική Σχολή ανοίξαμε πανιά προς την ανθρωπιά.

Η τοπική κοινωνία έγινε μάρτυρας μιας πραγματικά πρωτοπόρας δράσης για τα Ελληνικά δεδομένα. Αποδείξαμε ότι όχι μόνο οι ψυχικά ασθενείς μπορούν να εργαστούν αλλά μπορούν να προσφέρουν καλές και ποιοτικές υπηρεσίες. Μπορούν να σταθούν δίπλα μας ισότιμα απολαμβάνοντας τον σεβασμό που είναι αναγκαίος για κάθε ανθρώπινο ον. Η ανακούφιση που προσφέρει στις οικογένειες των ψυχικά πασχόντων η ευκαιρία απασχόλησης αλλά και επαγγελματικής εκπαίδευσης των ασθενών μελών τους είναι από μόνη της θεραπευτική.

Μια ολόκληρη κοινωνία αποκτά αυτοπεποίθηση όταν μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στα πιο αδύναμα μέλη της.

Η πραγματική επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι ότι δεν πρόκειται για άλλη μια φιλανθρωπική δραστηριότητα, αλλά για μια βαθύτατα κοινωνική προσπάθεια πραγματικής αλληλεγγύης.
Δεν είναι μια προνοιακή επιχορήγηση.

 Είναι μια επιχειρηματική προσπάθεια που απαιτεί μόνο το μίνιμουμ της κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν γινόμαστε δεκανίκια των ανθρώπων. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να σταθούν στα δικά τους πόδια. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το ΔΣ του ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ αποτελείται κυρίως από χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Να αποκτήσουν δική τους φωνή δίνοντας στη κοινωνία ένα μάθημα εμπιστοσύνης προς τον εαυτό της... που τόσο έχει πια ανάγκη...

            Στο ταξίδι μας που συνεχίζεται προκαλώντας τον θαυμασμό των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού, έχουμε προσθέσει και άλλες δραστηριότητες όπως την Οινοθήκη Βινάριες καθώς και υπηρεσίες catering. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη ώστε να προσφερθούν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.

 Σε συντονισμό με τους τοπικούς φορείς και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας προσπαθούμε να αναμορφώσουμε το τοπίο της κοινωνικής πολιτικής ώστε όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να απολαμβάνουν την ισότητα, την ασφάλεια και την αισιοδοξία αλλά κυρίως το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Άλλωστε σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: υγεία είναι η κατάσταση πλήρους φυσικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

            Δε μένουμε μόνο σε αυτό. Μέσα από πολύπλευρες δράσεις και καινοτόμες κοινωνικές εκδηλώσεις, που αποδεδειγμένα έχουν γίνει παράδειγμα για άλλες περιοχές της Ελλάδας, προσπαθούμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Να σπάσουμε τη σιωπή. Να δώσουμε ελπίδα και χαρά. Να ενθαρρύνουμε γενικότερα ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα να βοηθηθούν. Να κατανοήσουμε ότι η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή είναι δικαίωμα όλων.

            Δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες της τελευταίας διετίας είχαν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει αυτό που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε. Παρότι κάναμε πραγματικά ότι καλύτερο μπορούσαμε προκειμένου να είναι βιώσιμο το όνειρο μας η αλήθεια της οικονομικής κρίσης απειλεί τις ζωές εκατοντάδων συμπολιτών μας που ενδεχομένως θα χρειαστεί να ξαναβρεθούν στο περιθώριο με ότι σημαίνει αυτό: περισσότερες υποτροπές, περισσότερες συγκρούσεις, μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Είναι κρίμα να τη πληρώνουν οι άνθρωποι που πραγματικά δεν έφταιξαν σε τίποτα.
            Στην Ελλάδα που παλεύει να ξαναβρεί την ταυτότητα της θα ήταν εγκληματικό να αγνοήσουμε ή να υποτιμήσουμε προσπάθειες που αναδεικνύουν το γιατί είμαστε η χώρα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Σήμερα που περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε το φιλότιμο μας είναι αναγκαίο όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τον ΚΟΙΣΠΕ ΡΟΤΑ που έμπρακτα δείχνει τον δρόμο για μια πιο δεμένη- δίκαιη κοινωνία.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε περισσότερο για τις δράσεις μας, επισκεφθείτε τον δικτυακό μας τόπο www.rotasocialcoop.gr.  Μπορείτε επίσης να γίνετε φίλοι μας στο Facebook.  Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού ATE BANK 043 382.04.003169.04
Είμαστε στην διάθεσή σας για διευκρινίσεις και περισσότερες  πληροφορίες.
           
                                                                           Φιλικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Κοινωνικού Συνεταιρισμού

           (ΚοιΣΠΕ) ΡΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου